Greek English French German Italian Portuguese Russian Spanish

ΗΜΕΡΑ ANZAC ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΟΥΔΡΟΥ

Μέγεθος κειμένου:

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το Γενικό Λύκειο Μούδρου υποδέχεται μαθητές από την Αυστραλία που ακολουθούν τα βήματα των προγόνων τους στο οδοιπορικό τους στην Καλλίπολη.

Μόνος και σημαντικότερος σταθμός τους αυτή τη χρονιά -αφού λόγω των έκρυθμων διεθνών καταστάσεων δε θα επισκεφθούν την Αίγυπτο, την Τουρκία ή τη Γαλλία, όπως συνήθιζαν - το νησί της Λήμνου. 22 μαθητές και μαθήτριες που διακρίθηκαν μελετώντας την ιστορία του τόπου τους και βετεράνοι πολέμων, κυβερνητικά στελέχη, μέλη της συντονιστικής επιτροπής, καθώς και εκπαιδευτικοί βρέθηκαν το πρωί της Δευτέρας στο Γενικό Λύκειο Μούδρου και έτυχαν θερμής υποδοχής από τους μαθητές του Λυκείου που είχαν ξεκινήσει τις επαφές μαζί τους ήδη το τελευταίο δίμηνο με ηλεκτρονική αλληλογραφία και είχαν αποκτήσει οικειότητα και ιδιαίτερα φιλικά αισθήματα.

Παρακολούθησαν μία ιστορική παρουσίαση της σημασίας του Μούδρου στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο και γνώρισαν καλύτερα την περιοχή μέσα από μια άλλη παρουσίαση-περιήγηση της Ανατολικής Λήμνου. Χόρεψαν μαζί με τους μαθητές τοπικούς χορούς και γεύτηκαν τοπικά εδέσματα που είχε ετοιμάσει με πολλή φροντίδα γι’ αυτούς ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου. Στη συνέχεια περιηγήθηκαν στο χώρο του σχολείου και συνοδεύτηκαν από τους μαθητές μας στο Συμμαχικό Νεκροταφείο, όπου έλαβε μέρος μια πολύ σεμνή και συγκινητική τελετή, παρουσία του Επάρχου και του Δημάρχου Λήμνου, που επισφράγισε με τον πιο ουσιαστικό τρόπο τη σημασία της ιστορικής μνήμης και συναδέλφωσης των λαών. Ιδιαίτερα συγκινητική υπήρξε η παρουσία ενός βετεράνου του Βιετνάμ, του οποίου ο πατέρας ακολούθησε τους ANZAC στη Λήμνο του 1915 και η συγκίνηση του ήταν έκδηλη.

Οι μαθητές μας έγιναν οι καλύτεροι πρεσβευτές της ελληνοαυστραλιανής φιλίας και το κέρδος των αισθημάτων και των εμπειριών της ανθρώπινης επικοινωνίας υπήρξε για όλους μας ανυπολόγιστο.

Free joomla templates by Joomlashine