Greek English French German Italian Portuguese Russian Spanish

ΑΥΣΤΡΑΛΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΟ ΓΕ.Λ. ΜΟΥΔΡΟΥ

Μέγεθος κειμένου:

 

Τη Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2015 το ΓΕ.Λ. Μούδρου φιλοξένησε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά 12 Αυστραλούς μαθητές στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού τους ταξιδιού που πραγματοποιείται από την αρμόδια υπηρεσία βετεράνων της Κυβέρνησης της Βικτόρια, με στόχο την επίσκεψη βραβευμένων μαθητών σε τόπους από όπου πέρασαν οι δυνάμεις του ANZAC.

Οι μαθητές συνοδευόμενοι από την βουλευτή κ. Sharon Knight, δύο βετεράνους και καθηγητές τους, πραγματοποίησαν επίσκεψη στο σχολείο, ήρθαν σε στενή επαφή με τους μαθητές του Λυκείου, παρακολούθησαν μία παρουσίαση των μαθητών της Λήμνου για τη σημασία του Μούδρου στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μια ιστορική περιήγηση για το Μούδρο και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Λήμνου από τα μυθικά χρόνια μέχρι σήμερα.

Απόλαυσαν λημνιά λύρα και χόρεψαν μαζί με τους μαθητές του σχολείου παραδοσιακούς χορούς, αντάλλαξαν δώρα, γεύτηκαν παραδοσιακά χειροποίητα εδέσματα που έφτιαξαν για την περίσταση οι μητέρες του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, μοίρασαν παπαρούνες, το σύμβολο μνήμης για τους νεκρούς του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, περιηγήθηκαν στο σχολείο και ένιωσαν τη ζεστή ειλικρινή φιλοξενία που μόνο τα παιδιά ξέρουν να εκφράζουν με αυθεντικότητα.

Στη συνέχεια μετέβησαν μαζί με τους μαθητές του ΓΕ.Λ. στο Συμμαχικό Νεκροταφείο του Μούδρου, όπου πραγματοποιήθηκε μία μικρή εκδήλωση μνήμης με κατάθεση στεφάνων προς τιμήν των πεσόντων στη Μάχη της Καλλίπολης, παρουσία του Δημάρχου κ. Μαρινάκη, των Δημοτικών αρχών του νησιού, του Διευθυντή του Γενικού Λυκείου Μούδρου κ. Στέλιου Καραγιάννη, εκπαιδευτικών και μαθητών.

Τα λόγια που ειπώθηκαν και από τις δύο πλευρές ήταν ιδιαίτερα συγκινητικά και επισφραγίστηκαν για άλλη μια φορά οι στενοί δεσμοί φιλίας και αμοιβαίας εκτίμησης ανάμεσα στις δύο χώρες.

Μια πολύ όμορφη εμπειρία για τους μαθητές και των δύο χωρών που έδωσε μια ιδιαίτερη νότα στο φετινό εορτασμό των 100 χρόνων από τη μάχη της Καλλίπολης.

 

 



φωτογραφίες : Briggite Georgoudi

 

 

 

 

Free joomla templates by Joomlashine